Wat is hoofdluis?

Alles wat je wil weten over hoofdluis.

Hoofdluis is een parasiet die alleen bij mensen voorkomt. Zij leven vlak boven de hoofdhuid en komen het meeste voor bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar.

Hoofdluis brengen hun hele leven (30 dagen) door vlak boven de hoofdhuid omdat daar de temperatuur voor hun ideaal is. Bovendien is hun voedsel vlak bij. Zij leven van menselijk bloed dat zij opzuigen door 4-5 keer per dag in de huid te prikken. Gewoonlijk veroorzaakt dat een kriebelend gevoel.

Afhankelijk van de leeftijd van een hoofdluis varieert de lengte tussen 0,5 mm tot 3 mm. De kleur van de luis verschilt tussen grijs, bruin en rood. Dit alles maakt dat een luis heel moeilijk met het blote oog te zien is. Een luis heeft 6 poten en een paar klauwen waarmee de luis zich aan het haar vastklampt.

Zoals gezegd leven luizen uitsluitend op het hoofd van de mens vlak boven de hoofdhuid. Zij worden ook veel gevonden achter de oren en in de nek. Hoofdluis kan niet springen, vliegen of zwemmen. Besmetting kan dan ook alleen plaats vinden als er direct contact is met het haar van twee mensen. Omdat kinderen dit veelvuldig doen komt hoofdluis daarom bij hun veel voor.

Alles over neten

Gedurende haar leven legt een hoofdluis 10 eieren (neten) per dag. Deze plakt zij met een kleverige substantie die zij produceert vlak boven de huid aan een haar vast. Daaorm zijn de neten zo moeilijk te verwijderen door te kammen of door het haar te wassen eventueel met een shampoo.

Een neet is glimmend, rond van vorm en heeft een gelige kleur. De vrouwelijk hoofdluis legt haar eitjes bij voorkeur in de nek vlak bij de huid waar het warm is.

Na 7 dagen komen de eitjes (neten) uit. De jonge hoofdluis, ook wel nympf genoemd, is zelf dan nog niet vruchtbaar. Na 10 dagen is de nympf volwasssen en kan zelf neten gaan produceren.

De levenscyclus van de hoofdluis.


Hoe krijg je hoofdluis?

Luizen kunnen niet springen of vliegen zoals sommige mensen wel denken. Een besmetting wordt veroorzaakt door menselijk contact met de haren. Wetenschappelijk is niet bewezen dat hoofdluis zich kan verspreiden door het delen van kammen, handdoeken, kussens of lakens.

Hoe merk je dat je hoofdluis hebt?

De belangrijkste signalen zijn krabben en kriebel aan het hoofd. Als de luis in het hoofd prikt om bloed te zuigen dan spuit zij een speciaal soort speeksel mee om bloedstolling te voorkomen. Dit speeksel veroorzaakt de kriebel en vervolgens het krabben.  

Waarom is het zo moeilijk om hoofdluis en neten te verwijderen?

Hoofdluis en neten zijn door de jaren resistent geworden tegen een groot aantal behandel methodes. Daarom moesten er nieuwe middelen worden gezocht die minder effectief zijn als de voorgangers. Een groot probleem is dat ondanks dat een kind wordt behandeld door de ouders tegen hoofdluis de besmetting nog even doorgaat. De meeste behandelingen richten zich op het doorbreken van de reproductiecyclus van de hoofdluis. Hiervoor zijn meestal twee tot drie behandelingen noodzakelijk in periode van een week. In deze tijd kan dan (voornamelijk op scholen) alsnog besmetting optreden.

Hoe kan je hoofdluis voorkomen?

  • Steek lang haar op.
  • Let op met het delen van kammen, borstels, beddengoed etc.
  • In een gezin met meerdere kinderen, behandel alle gezinsleden.
  • Behandel wekelijks preventief als er sprake is van een besmetting in de omgeving.