Hoofdluis

Wat zijn hoofdluizen? 

Hoofdluizen zijn kleine beestjes (parasieten) die alleen bij mensen voorkomen. Hoofdluizen leven vlak boven de hoofdhuid en komen het meeste voor bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar.


Hoofdluizen brengen hun hele leven (30 dagen) vlak boven de hoofdhuid door, omdat daar de temperatuur voor hen ideaal is. Bovendien is hun voedsel vlakbij. Luizen leven namelijk van menselijk bloed dat zij opzuigen door 4 tot 5 keer per dag in de huid te prikken. Gewoonlijk veroorzaakt een luis daarmee jeuk aan de hoofdhuid. 


Last van luizen in haar en op zoek naar natuurlijke middelen tegen hoofdluis? Met Novokid kom je snel en gemakkelijk van hoofdluis af!  


Hoe herken je luizen in haar?

Hoofdluis herkennen

De pediculus humanus capitis (de wetenschappelijk naam voor hoofdluis) kun je aan een aantal kenmerken herkennen. Afhankelijk van de leeftijd van een hoofdluis is de luis tussen de 0,5 mm tot 3 mm groot, zeer klein dus. De kleur van de luis verschilt tussen grijs, bruin en rood. Dit alles maakt dat een luis heel moeilijk met het blote oog te zien is. Een luis heeft 6 poten en een paar klauwen waarmee de luis zich aan het haar vastklampt.


Zoals eerder gezegd leven luizen uitsluitend op het hoofd van de mens vlak boven de hoofdhuid. Daarnaast worden hoofdluizen ook veel gevonden achter de oren en in de nek. Een hoofdluis kan niet springen, vliegen of zwemmen. Besmetting kan dan ook alleen plaatsvinden als er direct hoofd-hoofdcontact is tussen twee mensen. Omdat kinderen op de basisschool dit veelvuldig doen, komt hoofdluis veel bij kinderen uit die leeftijd voor.


 

Hoe herken je luizen eitjes? 

Naast hoofdluis, ook wel bekend als haarluis, kun je ook last hebben van neten. Een vrouwelijke luis legt gemiddeld zo’n 10 luizen eitjes per dag, dit noemen we neten. De hoofdluis plakt deze luizen eitjes met een kleverige substantie, die zij produceert vlak boven de huid, aan een haar vast. Deze kleverige substantie zorgt er tevens voor dat kammen met een luizenkam soms niet eenvoudig is. 


Verschillen tussen luizen en neten:

      Luizen                                            Neten

      - 0,5 tot 3 mm groot                       - glimmend en rond van vorm          

      - grijs, bruin of rood van kleur        - geel van kleur

Waar komen luizen vandaan? 

Wij krijgen vaak de vraag van mensen: ‘Hoe krijg je luizen?’ Dit antwoord is heel simpel: een besmetting wordt veroorzaakt door menselijk contact met de haren. Veel mensen suggeren dat luizen kunnen springen of vliegen van het ene hoofd naar het andere hoofd, maar dit is niet het geval. De haren van twee personen moeten in aanraking met elkaar komen om luizen over te geven. Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat haarluis zich kan verspreiden door het delen van kammen, handdoeken, kussens of lakens. Hoofdluis krijgen heeft ook niks te maken met een slechte hygiëne. 


Hoe kun je luizen voorkomen?

Als je jonge kinderen hebt, wil je natuurlijk luizen voorkomen. Vooral omdat de luizen aan het hele gezin kunnen worden doorgegeven. Het voorkomen van hoofdluis kan aan de hand van een aantal methoden:

  • Steek lang haar op. 
  • Let op het delen van kammen, borstels, beddengoed, etc. 
  • Behandel alle gezinsleden bij een gezin van meerdere kinderen. Daarmee voorkom je namelijk dat het ene kind besmet raakt, als de ander er net vanaf is en dit als een vicieuze cirkel doorgaat. 
  • Behandel het haar wekelijks preventief als er sprake is van een besmetting in de omgeving. 

Hoe kun je voorkomen dat luizen zich verder verspreiden?

  • Door het haar regelmatig te controleren, kun je ook snel inspelen op verdere besmetting én het haar snel behandelen. 
  • Vergeet niet mensen in de directe omgeving te vertellen dat je kind haarluis heeft.


De aanpak van hoofdluis

Je kunt hoofdluis behandelen met Novokid. Novokid is een nieuwe, innovatieve hoofdluisbehandeling die in 10 minuten hoofdluis verwijdert met behulp van een mengsel dat de luchtwegen van luizen en neten afsluit. 


In de behandelcapsules van Novokid zitten korrels die bestaan uit 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijk azijnzuur. Dit mengsel wordt droog verdampt met behulp van de bijgeleverde luchtverstuiver en in de kap op het hoofd geblazen. In 10 minuten worden de hoofdluizen en neten gedood. 


De voordelen van Novokid ten opzichte van chemische middelen zijn:

  • Het bestaat uit natuurlijke bestanddelen, zoals natuurlijk azijnzuur en rozemarijnolie, waardoor het haar niet wordt beschadigd. 
  • Na de behandeling hoeft het haar niet te worden gewassen, wat tijd scheelt. 

Meer informatie? Op onze pagina ‘Hoofdluis bestrijden’ vind je meer informatie over de luizen behandeling. 


Vragen over Novokid? Stel je vraag door ons te mailen (info@novokid.nl) of te bellen naar

023 - 544 2626. Lees ook onze veel gestelde vragen en antwoorden!

 

Hoe werkt het?