Hoofdluis herkennen

Hoofdluis herkennen

Er zijn verschillende redenen waardoor je jeuk aan de hoofdhuid kan krijgen, maar wanneer je jeuk hebt, zul je je misschien wel afvragen of je last hebt van luizen. Maar hoe zien luizen eruit? Dat willen we je in onderstaande tekst zo goed mogelijk uitleggen. Daardoor kun jij vanaf nu luizen herkennen én behandelen! 


Hoe ziet een luis eruit? 

Omdat een luis zeer klein is, kan het lastig zijn om hem met het blote oog te zien is. Toch kun je luizen herkennen aan een aantal kenmerken:

  • Hoofdluizen zijn tussen de 0,5 en 3 mm groot, dit is afhankelijk van de leeftijd. 
  • De kleur van de luis verschilt tussen grijs, bruin en rood. 
  • Een luis heeft 6 poten en een paar klauwen waarmee de luis zich aan het haar vastklampt. 

Luizen leven uitsluitend op het hoofd van de mens vlak boven de hoofdhuid. Daarnaast worden hoofdluizen ook veel gevonden achter de oren en in de nek. Een hoofdluis kan niet springen, vliegen of zwemmen. Besmetting kan dan ook alleen plaatsvinden als er direct hoofd-hoofdcontact is tussen twee mensen. Omdat kinderen op de basisschool dit veelvuldig doen, komt hoofdluis bij kinderen veel voor.

Hoe herken je luizen eitjes? 

Naast hoofdluis, ook wel bekend als haarluis, kun je ook last hebben van neten. Neten zijn luizen eitjes die de vrouwelijke luis met een kleverige substantie aan een haar vast plakt. Gemiddeld legt een vrouwelijke luis zo’n 10 luizen eitjes per dag. 


Hoe herken je luizen en neten:

      Luizen                                             Neten

  • 0,5 tot 3 mm groot                       - glimmend en rond van vorm
  • grijs, bruin of rood van kleur        - geel van kleur

Hoe herken je luizen tijdens een controle?

Nu je weet hoe je hoofdluis kunt herkennen, kun je ze beter vinden tijdens een luizencontrole. Om je te helpen met luizen herkennen, geven we je een aantal tips:

  • Controleer je hoofdhuid in het daglicht
  • Gebruik bij witte, latex handschoenen om ze beter te herkennen
  • Controleer naast je haar ook je oren en nek (en bij vrouwen eventueel de pony) 

Na constatering van luizen is het verstandig om het hele gezin te controleren. Daarmee voorkom je namelijk dat het ene kind besmet raakt, als de ander er net vanaf is en dit als een vicieuze cirkel doorgaat.

Luizen herkennen én behandelen

Heb je door bovenstaande tekst antwoord op de vraag “Hoe ziet hoofdluis eruit?” en heb je geconstateerd dat je luizen hebt? Dan is de volgende stap natuurlijk dat je ze wilt bestrijden. Dat kan met Novokid. Novokid is een innovatieve hoofdluis behandeling die in 10 minuten luizen én neten verwijdert. In de behandelcapsules van Novokid zitten korrels die bestaan uit 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijk azijnzuur. Dit mengsel zorgt ervoor dat de luchtwegen van luizen en neten wordt afgesloten. Novokid is niet chemisch! 


Meer informatie? Op onze pagina ‘Hoofdluis bestrijden’ vind je meer informatie over deze luizen behandeling.