Neten herkennen

Jeuk, jeuk en meer jeuk. Het is absoluut geen pretje! Als de kinderen last hebben van jeuk op het hoofd, dan zou het zomaar kunnen dat ze last hebben van hoofdluis. Maar hoe herken je dit? Luizen herkennen kan moeilijk zijn. De kriebelende beestjes zijn erg klein en daarom moeilijk met het blote oog te zien. Maar luizen laten ook heel wat achter in de haren, namelijk hun eitjes: ‘neten’ genoemd. Neten herkennen, kan je helpen om de uiteindelijke diagnose van hoofdluis te stellen. Neten herkennen? Hieronder leggen wij je uit hoe.


Hoe zien neten eruit?

Een neet herkennen? Wij leggen je graag uit hoe. Een neet is een luizeneitje. Luizen leggen een hoop neten in het haar. Zo legt een vrouwtje gemiddeld 10 hoofdluis eitjes per dag. Neten komen enkel voor op het hoofd, de nek en achter de oren. Hier plakt het vrouwtje de neten in het haar vast met een kleverige substantie die zij zelf produceert. Neten verwijderen met een netenkam kan door de plak moeilijk zijn. In ongeveer 10 dagen groeien de nimfen uit de neten uit tot volwassen hoofdluizen, en die kriebelen! Verder zijn neten: 


  • 1 mm groot
  • glimmend 
  • geel van kleur
  • plakkerig en daardoor moeilijk te verwijderen

Let op: neten worden vaak verward met roos. Neten zitten echter vastgeplakt in het haar, terwijl roos los in het haar zit. Het verwijderen van neten met een luizen- en netenkam kan door de plak moeilijk zijn, terwijl dit bij roos een stuk makkelijker gaat. Een belangrijk verschil dat je helpt neten herkennen.


Luizen en neten herkennen

Je kunt nu neten herkennen, maar hoe zien levende luizen eruit? Beiden moeten immers in de kiem gesmoord worden om het kriebelen te kunnen stoppen. Luizen zijn klein en bevinden zich dicht tegen de hoofdhuid. Je kunt er last van krijgen als de haren van een besmet persoon in contact komen met de haren van je kinderen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of spelen. Verder zijn luizen:


  • tussen de 0,5 en 3 mm groot
  • grijs, bruin of rood van kleur
  • 6-potig met klauwen die zich in het haren vastklampen.

Heb je luizen en neten herkent in de haren van (een van) de kinderen? Dan is het belangrijk het hele gezin te behandelen om verspreiding van hoofdluis te voorkomen. Hoe je de beestjes en hun neten snel, makkelijk en effectief kunt behandelen, lees je hieronder. 


Neten herkennen en behandelen

De vraag ‘hoe zien neten eruit?’ kun je nu beantwoorden. Maar hoe kun je nu echt neten en luizen behandelen? Daar kunnen wij je mee helpen, namelijk met Novikid. Met Novokid ben je binnen 10 minuten klaar. Kammen, kammen en nog meer kammen met een luizenkam hoeft niet langer meer. Novokid bestrijdt namelijk op een gemakkelijke, snelle en effectieve wijze alle hoofdluizen en neten door hun luchtwegen geheel af te sluiten. Enkel dode neten en luizen blijven over. Novokid is een geheel natuurlijk middel, bestaande uit capsules met 10% rozemarijnolie en 90% natuurlijk azijnzuur. Je stopt dus geen chemische middelen in de haren van je kinderen, dat is wel zo fijn. 


Stap 1: ‘neten herkennen’ kun je nu. Stap 2 is de neten te bestrijden. Dat doe je met Novokid! Ben je benieuwd hoe de behandeling met Novokid in zijn werk gaat? Neem dan een kijkje bij ‘hoe werkt Novokid?’. Neten behandelen met Novokid is een fluitje van een cent!